Естествен камък

Използването на естествен камък в интериора и екстериора има богата традиция. Най-популярни са мраморът и гранитът. Те придават на дома и градината стил и класа, лукс и очарование. Различните геологически условия, при които са се формирали, и различните минерали, които ги изграждат, определят цвета, рисунъка, текстурата и общата им визия. При обработката ние само я подчертаваме и облагородяваме.

Приложение на естествения камък

Най-често естествен камък се използва за облицовки, настилки и плотове, за декорация. От него се изработват каменни изделия като чешми, мивки, кашпи и пейки.

Вие можете да разчитате на пословичната му устойчивост и издръжливост на екстремни въздействия, трайност и лесна поддръжка.

Естествен камък – много идеи с отлична реализация

Гранитът и мраморът са предпочитани материали от гамата на естествения камък. Причините са много, но те биха могли да се обобщят така – невероятна дълготрайност и издръжливост, съчетани с непреходна красота, елегантност и гъвкавост в комбинирането им с други материали.

Ако имате идеи за декоративни елементи и изделия в екстериорa или интериора, гранитът е чудесен избор – това е камък с висока плътност и много ниска степен на износване. Изключително устойчив е на резки температурни промени, киселинни вещества и различни механични повреди. Гранитните стъпала, например, са естетичен вариант, който Ви гарантира дълготрайност.

Мраморът също е изключително подходящ за интериора и екстериора, като трябва да имате предвид способността му да абсорбира течности. Необичайната му структура, уникалност и разнообразие в окраската и цветовете придават индивидуализъм на всяко дизайнерско решение. Облицовки, стъпала, плотове, первази и други интериорни елементи, изработени от мрамор, придават лукс и класа на дома или офиса. Гарантирате си изключително лесна поддръжка и инвестиция, която се изплаща, защото при правилна експлоатация първокласният мрамор е вечен.

Какво да имаме предвид

Възможностите за стилен и впечатляващ интериор или екстериор, в който присъстват елементи от естествен камък, практически са необятни. Единственото, на което трябва да разчитате, е Вашето въображение и креативност, както и желание за елегантен и запомнящ се резултат.

Естественият камък има своите употреби във всяко помещение – като подходящ панел или друг декоративен елемент. В кухня, трапезария, зимна градина, хол, антре или коридор, а защо не и в спалнята? Смесването на форми, текстури и шарка води до неочаквано добри комбинации и невероятен краен ефект.

Ето няколко насоки, за да конкретизирате Вашата концепция и да прецените предварително какво въздействие върху интериора може да придаде естественият камък. На първо място контрастът между „студения“ камък и „топлото“ дърво по начало винаги е успешна и много стилна комбинация. И още един съвет – помислете внимателно за осветлението, за това колко е голямо помещението, защото камъкът „смалява“ визуално стаите. Затова преценявайте добре допълнителните детайли, за да се насладите на истински изящен интериор.